top of page

Over mij

286333279_5573206139380427_5910786312341541463_n.jpg

Ik was 23 toen ik mijn eerste pony kocht, mijn Haflinger Axel (nu 18). Met en door hem begon alles voor mij. Hij leerde mij hoe paarden werken, hoe ik mezelf kon herkennen en verbeteren. Hoe ik stilte en rust kon creëren in mijn leven. Wat diepe liefde en respect betekent en dat vergeven altijd mogelijk is. De diepste levenslessen leerde ik eerst van paarden, en daarna volgden honden, katten en de rest van het dierenrijk. 

Inmiddels heb ik zelf 6 pony's en 3 muildiertjes die bij mij thuis in een kudde wonen met nog 9 andere paarden en pony's van pensionklanten. Gewoon lekker samen buiten, in een mooi paardenpark waar ze alle ruimte hebben om te zijn wie ze zijn en niets te móeten van hun mens. Pure rijkdom vind ik dat. 

Een aantal jaar geleden werd mijn vaste bekapper ziek en was ik genoodzaakt om een oplossing te vinden voor toen 20 paarden en pony's. Er waren erg weinig bekappers in de omgeving en ik besloot om het zelf te gaan leren. Hoe meer ik leerde, des te minder ik wist.
 

Bij elk boek dat ik las, filmpje dat ik keek of elke hoef die ik optilde kwamen er alleen maar meer vragen omhoog. Uiteindelijk heb ik dat tot mijn kracht gemaakt en momenteel vraag ik me nog steeds altijd vanalles af. Geen enkel paard en de aanpak ervan is hetzelfde en dat maakt dit werk supergaaf.

De samenwerking met de eigenaar vind ik net zo belangrijk als die met het dier. Tenslotte is de eigenaar degene die bepaald of en wanneer je kom en hoe de rest van de verzorging van het dier is. Kortom; onmisbaar!

Wat ik probeer te bereiken ik mijn werk is dat we zoveel mogelijk teruggaan naar de natuurlijke balans van het dier. Zowel van buiten als binnen.
Ik praat met de eigenaar over bv. voer, ondergrond, suppletie, omgaan met paarden, hun samenwerking en de inzet van hier dier (sport of recrea, pensioen etc.)
Het paard bekap ik conform zijn eigen lichaamswetten en behoefte. Ik ga niet polijsten en voor "Instagrammable-feet", ik wil dat de hoeven doen wat ze horen te doen en stimuleer ze de kant van natuurlijke slijtage en de juiste drukverdeling op. Hoe dat er uitziet, verschilt bij ieder dier. Of het er allemaal gelikt en gepoetst uitziet, dat maakt mij niet uit. Ik wil dat het werkt. En als het niet werkt, dan gaan we daar mee aan de slag. 

 

Het zijn hun voeten, dus wie ben ik om daar zoveel van te vinden? Echter, natuurlijke slijtage gebeurt heel weinig hier in Nederland, omdat we nu eenmaal geen enorme domeinen hebben met bergen, rotsen, beekjes, zand, water en 300 verschillende planten en bomen erin. Dus dat is iets dat wij zelf moeten aanpakken en daar ligt dus mijn passie. 

Verder geef ik bekap-instructie op maat. Bij mij thuis in de kudde of bij de klant en het paard. Alles afgestemd op de wensen van beiden en alleen maar complementair.
Dat vind ik ook geweldig om te doen! Want ik wil dat mensen snappen waar ze naar kijken en hoe dingen werken; van daaruit krijgen we gezondere, blijere paarden met bijbehorend mens.

En dat maakt de wereld een leukere plek :) 

Ook ontleed ik graag paardenhoeven (met afwijkingen), om er achter te komen wat er gebeurt (is) in die hoef. Dit deel ik ook weer met anderen. 

En dan is het Prettige Paarden Pootjes Netwerk nog op Facebook, waar ik de enige beheerder van ben. Dit is een netwerk voor en door bekappers, leergierigen, deskundigen op allerhande gebieden, eigenaren, dierenartsen, studenten etc.etc. Een gave plek waar je al je vragen en informatie kunt delen in een veilige, vriendelijke setting waarin 1 hoofdregel is: dat we aardig zijn voor elkaar. Voel je welkom om lid te worden!

Nou, dat ben ik dus. 
Lijkt me leuk je te ontmoeten!

Warme groet, Carolien

313287890_6003017143065989_8793127158760212166_n.jpg
bottom of page